De diepte in met wethouder Liesbeth Grijsen

De gemeente Deventer heeft 5 wethouders in het college. Iedere wethouder heeft een aantal zaken in zijn of haar portefeuille, maar een wethouder is ook verantwoordelijk voor een wijk in de gemeente. Wethouder Liesbeth Grijsen zit namens Gemeentebelang in de raad en is wijkwethouder voor Colmschate-Noord/De Vijfhoek

Lees verder

Het verschil

LiesbethHet Verschil

In de Tweede Wereldoorlog waren er studenten aan de Middelbare Koloniale Landbouwschool in Deventer die uit protest en uit solidariteit met joodse medestudenten ook een jodenster gingen dragen. Deze studenten maakten het verschil, omdat ze niet accepteerden dat medeleerlingen werden uitgesloten. Om mensen die nu het verschil maken een keer in het zonnetje te zetten, reikt het Etty Hillesum Centrum jaarlijks de prijs 'Het Verschil' uit. Dit jaar stond sport centraal.

Lees verder

Goed nieuws!

De begroting 2018-2022 van de gemeente Deventer ziet er goed uit. In de afgelopen jaren is er hard aan getrokken om de financiën op peil te krijgen en nu is er ruimte om meerjarig te investeren. Hiermee kunnen we bouwen aan een gezonde toekomst. Het voorstel van het college is mede gebaseerd op wensen uit de raad.

Bij de start van deze coalitieperiode is er naast een solide financiële positie aandacht gevraagd voor duurzaamheid, openbare ruimte en economie. Dit zijn ook de thema’s waarvoor de komende jaren investeringsbudget beschikbaar komt. Maar dat kan alleen als we onze kerntaken goed uitvoeren. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor een goede transformatie van de zorg. Dit heeft Deventer de titel 'Gouden gemeente' opgeleverd. Deze aandacht voor de zorg blijft ook de komende jaren een belangrijk speerpunt.

Als de begroting door gemeenteraad ongewijzigd wordt vastgesteld, komt er geld beschikbaar waarmee het VMBO in Deventer kan verbouwen en ook nieuwe huisvesting kan realiseren. Hierbij wordt ook de investering in nieuwe gymzalen meegenomen.
Ook het realiseren van geluidsmaatregelen bij Bathmen komt een stap dichterbij nu er door gemeente en provincie gezamenlijk 2,4 miljoen euro beschikbaar is gesteld. 
Om de economie (zowel in stad, bedrijventerreinen als ook het platteland) te versterken, komt de komende jaren 250.000 per jaar beschikbaar. Voor de openbare ruimte is in de vorige begroting en ook bij de voorjaarsnota extra geld beschikbaar gesteld. Om een inhaalslag te maken in kwaliteitsniveau komt er eenmalig extra geld bij. De komende jaren wordt jaarlijks 150.000 euro uitgetrokken om een goede regierol te kunnen vervullen op gebied van duurzaamheid.

NL Doet

LiesbethNL Doet

In onze gemeente zijn veel vrijwilligers actief. Samen zorgen ze er onder meer voor dat sportverenigingen goed functioneren, buurthuizen het hart van de buurt blijven en ouderen niet vereenzamen. Eenmaal per jaar wordt vrijwilligerswerk in het zonnetje gezet met NL Doet. Voor NL Doet had de stichting Present afgelopen vrijdagmiddag een klusje voor ons klaar liggen. De burgemeester, twee medewerkers van de gemeente Deventer en ik mochten het plafond witten en de kozijnen schilderen in het huis van een gezin dat met veel tegenslag wordt geconfronteerd.

Kwasten, verfrollers en verf waren voorhanden, dus we konden direct aan de slag. Tussendoor was er tijd voor een praatje met de kinderen die uit school kwamen en een lekker bakje koffie. Aan het eind van de middag zag de kamer er weer heel anders uit. 

Door op deze wijze mensen te verbinden, weet de stichting Present het verschil te maken.

Fijn dat we dit zo mochten ervaren.

Geluid A1

Dankzij de inzet van de provincie Overijssel wordt het mogelijk om de geluidsoverlast bij Bathmen aan te pakken. Afgelopen week werd bekend dat de provincie haar bijdrage zelfs verhoogt van 700.000 euro naar 1.200.000.

Samen met de belangenvereniging Bathmen, de gemeente Deventer en de provincie Overijssel worden nu maatregelen uitgewerkt die het geluidsniveau aanzienlijk reduceren. Op plekken waar het landschap heel bijzonder is, wordt gezocht naar innovatieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld diffractoren. Dit zijn geen schermen die geluid weerkaatsen, maar ribbels die het geluid zodanig verspreiden dat niveau heel erg wordt verlaagd.

De komende maanden wordt in gezamenlijkheid het ontwerp verder uitgewerkt. Hierbij is het bijzonder dat een met veel inzet gestart burgerinitiatief is opgepakt door zowel de provincie Overijssel als de gemeente Deventer.

Spoorse zaken

LiesbethSpoorse zaken

Deventer is geregeld in het nieuws als het gaat over het spoor. En dat is niet voor niets. Sinds besloten is dat er in West-Nederland voorrang wordt gegeven aan personenvervoer, komen er meer goederentreinen door Deventer. Daarnaast wordt de spoorlijn ook gebruikt om goederentreinen van en naar Duitsland om te leiden als er gewerkt wordt aan de Betuweroute. Die werkzaamheden zijn nodig om goederentreinen op termijn in Duitsland makkelijker door te laten gaan.

Lees verder

Elk kind naar het EK

LiesbethElk kind naar het EK

Op precies 100 dagen voor de aftrap van het EK vrouwenvoetbal was er in het Go Ahead Eagles stadion een bijzondere actie. In aanwezigheid van veel voetballende meisjes heeft het Deventer bedrijfsleven een cheque overhandigd aan de organisatie van het EK vrouwenvoetbal. Met het geld dat door ondernemers bij elkaar is gebracht, worden kaarten voor de EK wedstrijden gekocht.

Lees verder

Loslaten

LiesbethLoslaten

Vrijdagavond 3 februari genoot een volle Deventer Schouwburg van de jaarlijkse sportverkiezing. Deventer kent zeer talentvolle sporters, die zover zijn gekomen door eigen inzet en kracht, maar ook door hulp van trainers en familie. Het begin van een sportcarrière ligt altijd bij de vereniging. Hier word je enthousiast voor je sport en gestimuleerd om steeds een stapje verder te zetten.

Lees verder

Gemeentebelang Deventer